Instagram Reels 2022: Jak tvořit TOP obsah?

Jak vytvářet zajímavá Reels, která se dostanou k co nejvíce sledujícím? Instagram se pomalu stává video platformou, tak tomu pojďme společně naproti!

Od roku 2020, kdy se Reels na Instagramu objevily, přišla spousta změn a inovací. Jejich výhoda je ale pořád stejná – mají prioritu před ostatními formáty na Instagramu, což znamená větší dosah a lehčí zaujmutí nového publika. V Česku sice tento formát používá stále poměrně málo uživatelů, ale i od této části se můžete odlišit… a být ještě o něco lepší! Jak na to, aby vaše Reels byla úspěšnější?

 

Aktuální obsah

Pro Reels není nic typičtějšího než aktuálnost. Když tedy natáčíte, věnujte se věcem, které se dějí teď a můžeme je nazvat takovým opožděným live streamem. Pracujete například na nových fotkách produktů? Backstage video je ideální!

Nebo jste zaregistrovali nový trend v zahraničí, který k nám ještě nedorazil? Proč se jím neinspirovat, když nebudete první vy, bude to brzy někdo jiný.

Pokud natáčíte spíše reakční videa na to, co se děje kolem nás, největší engagement rozhodně taky získá Reels, které bude reagovat na včerejší zprávy.

 

Hudba

Sledujete poctivě všechny novinky na Instagramu? Nezapomínejte ani na novinky ohledně Reels a taky na sledování trendy hudby. Vaše video má totiž šanci na větší organický dosah právě tehdy, když do něj vyberete hudbu, která zrovna „trenduje“. Jak zjistit, která to je? Doporučujeme sledovat Tik Tok – ten je totiž před Instagramem vždy napřed.

Do Reels jde samozřejmě nahrát i video, kterému hudbu přidáte už předem. Pokud ale vybíráte z knihovny přímo na Instagramu, dost pravděpodobně tam písničku najdete taky a nemusíte se bát smazání videa kvůli nedodržení autorských práv.

Máte problém s dohledáváním songů na Instagramu? Omezený výběr máte možná proto, že váš účet funguje stále jako osobní. V aplikaci si teď můžete vybrat, jestli chcete účet osobní, business účet, nebo účet tvůrce. Účet tvůrce vám umožní přístup například právě k hudební knihovně Instagramu a má i potřebné funkce business účtu.

TIP: Máte už vytvořený business účet? Nevadí, můžete si ho v pohodě přepnout na účet tvůrce.

 

Formát videí

Samozřejmostí by měl být i vertikální formát videí 9:16. S formátem nedělejte žádné pokusy, nevytvářejte rámečky apod. Video na celou obrazovku je to, co zaujme.

V případě, že chcete do Reels přidat úvodní titulek, umístěte ho ideálně doprostřed obrazovky. Pokud totiž náhled videa přidáte i do feedu, úvodní fotka se tam ořízne na formát 1:1. S titulkem v horní nebo spodní části Reels byste pak měli ve feedu useknutá písmenka.

Pak je tu ještě délka videa. Jakou zvolit? To je zcela na vás. Optimální délka pro sdělení krátké zprávy nebo prezentaci jednoho produktu může být 15 sekund. Jestli chcete ve videu prezentovat více produktů, můžete video natáhnout až na 60 sekund.

 

Nekopírujte obsah

Reels jsou kopií TikTok videí, to všichni víme. Instagram bojuje proti tomuto konkurentovi, jak může. A proto taky znevýhodňuje videa, která mají vodoznak Tik Toku. Na Instagramu je jich spousta, ale originální videa vytvořená v Reels budou mít vždy přednost!

 

Vyzkoušejte Reels reklamu

Už i tento formát podporuje placený obsah, takže doporučujeme vyzkoušet, co udělá kombinace nejvíc zvýhodňovaného formátu s finanční podporou. Reels reklamy jsou velice podobné reklamám ve stories, jen mohou být delší.

Jestli tento formát reklamy zvolíte, vaše reklama se bude zobrazovat v kanálu vybraných příspěvků, jako klasické Reels.

 

Odpovídejte na komentáře pomocí Reels

Mezi nové funkce Instagramu patří i tato super vychytávka. Chcete být se svými followers ještě víc v kontaktu a podporovat interakci? Zkuste Reels odpovědi na komentáře. Stačí kliknout na komentář, na který chcete odpovědět, a pak kliknout na ikonku foťáku. Potom už jen stačí nahrát Reels s odpovědí. A jestli to bude formou nějakého vtipného videa, úspěch máte jistý!

 

Pokud ještě váháte, jestli začít s Instagram Reels, nezapomeňte, že patří mezi TOP trendy v influencer marketingu