Kolik stojí influencer marketing?

Kolik investovat do reklamy s influencery? Kolik stojí spolupráce s influencery? A podle čeho určit adekvátní částku? Je influencer marketing drahý?

Otázky, které si kladou nejen firmy, ale i influenceři. Spousta firem přistupuje k influencer marketingu, jako k běžné reklamě a předpokládá, že  i zde jsou jasně stanovená pravidla. Což je velký omyl. Na influencer marketing není žádná cenová tabulka a při cenotvorbě se musí zohledňovat více faktorů než jen počet sledujících.


Nikdo vám nedokáže dopředu říct, kolik si který influencer za zprostředkování kampaně řekne. Tohle si určuje každý influencer sám, podle svého uvážení.
V influencer marketingu jednáte se samotnými lidmi, ne s firmou ani společností.

Proč tedy neexistuje fixní cena?

Těch důvodů je spousta.
Stejně jako každý umělec si říká za svoje dílo jinou částku, tak stejným způsobem fungují influenceři. Každý člověk je jiný a každý influencer tedy přistupuje k tvorbě a spolupráci jinak.

Cena za jeden příspěvek by se měla odvíjet cca 5-30 % z počtu sledujících. Ale to není zdaleka jediné kritérium.

Kromě počtu sledujících, cena závisí i na těchto faktorech:


Velikost influencera

Jeden z nejdůležitějších faktorů je velikost influencera, tedy počet jeho sledujících. Velký rozdíl je také v tom, zda je influencer veřejně či mediálně známá osoba (například Leoš Mareš), nebo osoba známá pouze na sociálních sítích (Youtuber, kterého zná jen určitá skupina lidí). Jak velkého influencera si vybrat zjistíte  v našem dalším článku.

Vztah k reklamám

Jak blízký vztah má k reklamám na svém účtu. (Někdo má profil plný reklam, jiný si velmi pečlivě vybírá a reklamu na svých sítích téměř nedělá.)

Míra profesionality

Jakým způsobem k tvorbě přistupuje. (Zda si s tvorbou dává opravdu záležet a věnuje jí hodně času, nebo výstupy odbude. Vybírejte si ty influencery, kteří si na výstupu dávají záležet, můžete pak jejich krásné výstupy využít i pro další účely.)

Sociální síť

Každá sociální síť má jinou cenotvorbu, protože tvorba výstupů je na každou síť jinak náročná.

Čas vynaložený k produkci

K tomu se váže i aktivita, kterou musí influencer vynaložit. (Zda bude muset kvůli kampani někam dojet na vlastní náklady, kolik času mu to zabere či jak náročná bude celá příprava výstupu.)

Zda má váš produkt či značku rád

Možná už váš produkt používal i před navázáním spolupráce a má ho rád, nebo jde o situaci, kdy to bude dělat pouze pro peníze.

Jak moc bude spolupráce omezující

Jestli mu necháte volnou ruku, nebo budete mít striktní pravidla, jakým způsobem má kampaň realizovat. (Čím větší volnost jim dáte, tím efektivnější a důvěryhodnější výstupy budou.)

Velikost značky

Částku za propagaci velmi ovlivňuje, zda se jedná o světový korporát, nebo o začínající domácí firmu.

Cena produktu a zda ho influencerovi necháte

Čím vyšší je cena produktu, tím nižší bude cena za propagaci, tedy v případě, že mu produkt zůstane. A naopak.
Nebo kdyby si ho měl pořídit na vlastní náklady.
Také je dalším důležitým faktorem, zda se jedná o produkt, o který má influencer zájem, cena za propagaci bude menší.

Jak určit adekvátní částku?

Vymezte si celkovou částku, kterou můžete a jste ochotni do propagace s influencery investovat. Následně nechte jednotlivé influencery, aby vám nabídli částku, za kterou budou ochotni kvalitně zrealizovat vaši kampaň, na jakých sítích a za jakých podmínek a podle toho si vyberte toho nejvhodnějšího.

Abyste si ušetřili čas s obepisováním a hledáním influencerů, využijte platformu SOCIALBOA, kde si vytvoříte kampaň s vámi stanoveným rozpočtem, a pak si jen vyberete ty influencery, kteří budou zapadat do vašich představ a cílů. Také uvidíte všechny statistiky a údaje o jejich cílové skupině sledujících. Nemusíte se tedy bát, podvodných účtů ani neefektivně utracených peněz.
Díky SOCIALBOA se vyhnete zdlouhavým dohadům o ceně s nejistým výsledkem kampaně.