Jak pracovat s funkcí „placené partnerství“

Instagramová funkce „placené partnerství“ usnadňuje spolupráci influencera s obchodním partnerem. Jaké jsou výhody a jak ji nastavit?

Už minulý rok přišel Instagram s novou funkcí, která má udělat reklamu více transparentní. Podle četnosti užívání si na funkci česká influencerská komunita teprve zvyká. Jak ji používat a jaké jsou její výhody?

Co tato funkce znamená?

„Placené partnerství“ neboli „brand content ad“ je jednou z novějších funkcí Instagramu. Byla vytvořena pro větší transparentnost reklamy a měla by zjednodušit jak proces označování influencerům, tak proces kontroly reklam obchodním partnerům (tedy zadavatelům reklamy). Značkový obsah se takto může propagovat ve feedu, ale i v Instastories nebo IG TV a vždy ho uvidíte označený jako „placená spolupráce s… (jméno značky)“.

Označování reklamy je velkým tématem a sociální sítě dělají hodně pro to, aby mohly být v tomto ohledu fér. Jestli se tedy stále ztrácíte v tom, zda a kde použít hashtag #reklama, #ad, #spoluprace, jestli vypsat všechny nebo jen jeden… stačí začít používat „placené partnerství“, které je viditelné hned.

Proč „placené partnerství“ používat?

Ačkoli můžete reklamní obsah pořád nahrávat bez označení partnerství, funkce nabízí více výhod i pro vašeho obchodního partnera. Post totiž vidí přímo v Ads Manageru a Instagram těmto příspěvkům umožňuje podporu v podobě placené reklamy pro větší dosah a engagement. Skrze tuto funkci získá inzerent taky přímý přístup ke statistikám daného postu a v případě reklamy ji může sám optimalizovat a vyhodnotit její úspěšnost.

V rámci posílení transparentnosti reklamy Instagram zavádí nové funkce, ale chce také začít hlídat, nahlašovat a blokovat neoznačenou reklamu. Influenceři, kteří své reklamní posty neoznačují, mohou tedy v daleko větší míře čelit například finančním postihům za toto neoznačení.

Každý kvalitní influencer post vytvořený pro obchodního partnera tedy musí být správně označený a přesně to hlídáme i u kampaní zrealizovaných přes SOCIALBOA. Proto jsme se zapojili do iniciativy Férový influencer.

Jak funkci nastavit?

Funkce na vás bude čekat přímo při nahrávání příspěvku. Jen nezapomeňte, že vy (jako influencer) i váš obchodní partner musíte mít firemní profil. V případě soukromého profilu by pro vás byla funkce nedostupná. Pokud by váš obchodní partner měl také soukromý profil nebo ho neměl vůbec, nešel by vám v aplikaci označit. Jestli je tedy vše, jak má být, můžete přejít do sekce Pokročilá nastavení, kde si vyhledáte partnerskou firmu pomocí možnosti Označit obchodního partnera.


Když budete chtít označit partnerství ve stories, postup je velice podobný. Po nahrání fotky/videa stačí kliknout na ikonu odkazu, kde se vám opět zobrazí možnost Označit obchodního partnera. Další kroky jsou pak stejné, jako u příspěvků ve feedu.

V případě, že se vám partner zobrazí, ale nejde vám označit, musíte ho požádat o schválení. Po označení v každém postu dostane partner vždy upozornění. Výhoda je tedy i v tom, že nemusí kontrolovat, zda jste už daný příspěvek publikovali. Na SOCIALBOA si ale v rámci spolupráce samozřejmě publikování postů stále hlídáme a na na kontrolu se zasílat musí.

Pokud se vám stane, že vám firma na Instagramu partnerství neschválí, nebo vám funkce nefunguje z nějakého jiného důvodu, je nutné označit spolupráci viditelně, hned na začátku textu pod fotkou. 

Jestli byste si ještě stále nebyli jistí, jak s touto funkcí pracovat, návod s ukázkami najdete na Instagramu SOCIALBOA.