Jak (ne)dělat influencer kampaň

Čemu se při jednání s influencery vyhnout, aby z vaší spolupráce vznikla opravdu kvalitní kampaň?

Pro většinu značek není influencer marketing nic nového. Do svých aktivit ho zařazují ty větší i menší téměř ze všech odvětví. Influencer kampaň ale není zázračným klíčem k úspěchu a jako všechny ostatní typy kampaní vyžaduje důkladnou přípravu pro to, aby mohla být úspěšná. Nedívejme se tedy na influencer marketing skrz prsty. Nejdříve je třeba zjistit, jestli ho vůbec děláme správně. Proto jsme za SOCIALBOA shrnuli, čeho se při plánování vyvarovat.

 

Nesnažte se nikoho kopírovat

Jinak řečeno, nemá smysl navazovat spolupráci s influencery jen proto, abyste si mohli odškrtnout splněnou influencer kampaň, protože to tak dělají i ostatní. Pokud se rozhodnete oslovit influencera, musíte vědět, proč to děláte, co byste tím chtěli získat a proč jste konkrétní osobu zvolili.

Pamatujte, že úspěšnými influencer kampaněmi různých značek a krásnými posty na IG stojí spousta práce, influencer specialisté, důkladné rešerše obsahu i čísel, a hlavně jasná strategie. Jen potom bude influencer marketing fungovat.

 

Vybírejte s rozmyslem

Naprostým základem je výběr influencera. Tady ale pozor. To, že influencer kampaň funguje jiné značce, neznamená, že vám stejná osobnost udělá stejný efekt. Udělejte si důkladnou rešerši influencerů – nesledujte jen čísla, ale taky obsah a komunitu. Zjistěte si, jaké má za sebou spolupráce, jestli má na svých sítích rozumnou míru product placementu a jestli dokáže vaši značku prezentovat adekvátně.

 

Kupujete reklamní prostor, ne influencera

Další věcí, kterou si musí každá značka uvědomit, je to, že při uzavření dohody s influencerem si kupujete „jen“ část reklamního prostoru na jeho sociálních sítích. Snažte se tedy vyhnout tomu, abyste měli nad obsahem 100% kontrolu. Pokud plnou kontrolu chcete a očekáváte, nevybrali jste si vhodný kanál. Krása a výhoda je ale v tom, že dáte takovému člověku svobodu tvorby (v rozumné míře) a necháte ho produkt odprezentovat v jeho stylu – proto jste si ho přece vybrali, ne?

Ano, nese to vždy určitou míru rizika, ale když jsou předem dobře stanovené podmínky spolupráce, můžete si dovolit spolehnout se na influencerovu kreativitu.

 

Nastavte pravidla

To nás přivádí k důležitému bodu, a to je nastavení podmínek. I když spolupracujete se zkušeným influencerem s TOP feedem a skvělými čísly, pořád je to jen člověk, který se s vaší značkou a produkty (možná) teprve seznamuje. Dodejte mu proto veškeré potřebné informace, stanovte si, co by měl nebo neměl post obsahovat, kdy by se měl publikovat s ohledem na statistiky influecnera apod.

 

Nabídněte adekvátní odměnu

Ačkoli je to možná pořád trochu nezvyk, musíte si uvědomit, že v případě influencera jednáte s podnikatelem, který řídí svou značku, stejně jako to děláte vy. Rozdíl je jen v tom, že jeho značka je zkrátka jeho osoba.

Před tím, než spolupráci přijme, musí taky zohlednit spoustu faktorů a odměna je samozřejmě jedním z nich. Každý člověk se cení naprosto individuálně a neexistuje žádná tabulka, kde najdete pevné ceny influecnerů podle počtu followers. Odměna musí být ale pro každého dostatečnou motivací, aby svou práci odvedl ne jen kvalitně, ale hlavně s radostí.