Jaké trendy na Instagramu očekávat v roce 2023?

Blíží se nám konec roku 2022 a nás už zajímá na jaké trendy na Instagramu se od generace Z můžeme těšit v roce nadcházejícím! Naštěstí pro nás, Instagram vydal svůj Instagram Trend Report , který tady pro vás teď shrneme.

Instagram se spojil se společností WGSN, se kterou provedli průzkum mezi uživateli Instagramu ve spojených státech. Tento průzkum byl soustředěný hlavně na generaci Z.


Jak jsme si nemohli nevšimnout, už rok 2022 byl pro generaci Z ve znamení změny. Sociální sítě mladých lidí poukazovali hlavně na problém s klimatickou krizí, a jak žít život více udržitelněji a šetrněji k životnímu prostředí. Rok 2023 od tohoto tématu neodstoupí a udržitelnost bude stále na špičce Instagramových trendů. Dle studie více než polovina dotazovaných uvedla, že v novém roce plánují výrobu svého vlastního oblečení, ať už předěláním úlovků ze sekáčů, či jejich starších kousků, co se válejí ve skříni. Mění se i styl nakupování, a to tak, že místo fast-fashion řetězců, spotřebitelé generace Z se mnohem více přiklánějí k nákupu v secondhandech. Kreativita této generaci nechybí, a tak se můžeme těšit na zajímavé módní kousky.


Jak už nám napovídá první trend, generace Z je aktivistická generace, která usiluje o změnu. Více z nich plánuje v nadcházejícím roce přispívat na podporu malých podniků a komunit. Zároveň je tato generace zainteresovaná v politice, a jejich politické názory se nebojí sdílet se svými přáteli a sledujícími skrz sociální sítě. Generace Z by ocenila v politice, někoho, kdo právě je bude správně reprezentovat. V nadcházejících letech můžeme očekávat větší aktivitu v oblasti politických otázek.


Make-up se stal formou sebevyjádření. 

Už se nejedná pouze o posílení pocitu krásy, ale generace Z aktivně skrz make-up ukazuje svůj styl a názory. Expresivní líčení bude čím dál víc v kurzu. Také roste zájem o ochranné kosmetické produkty a správnou péči o pleť a tělo. 


Sociální sítě už neslouží pouze jako zábava a propojení s přáteli. Pro většinu příslušníků této generace jsou sociální sítě součástí jejich příjmů. Dle průzkumu až 67 % uživatelů plánuje na sociálních sítích zpeněžit, alespoň jeden projekt. Tato generace se soustředí na sebe rozvoj, do kterého spadá finanční gramotnost nebo nějaká další dovednost, která jim pomůže dosáhnout úspěchu. 


Komunita je velmi důležitá. Generace Z se těší z účasti na setkání se svými digitálními přáteli nebo idoly. Tvůrci by se měli zaměřit na autentický obsah a více než 40 % stoupenců této generace by od svých oblíbených tvůrců ráda slyšela podcasty. 


Také tyto trendy kolem sebe už vnímáte a těšíte se na jejich rozkvět v následujících letech, a  nebo dáváte přednost odlišnému contentu? 

Pokud vás tento článek zaujal, koukněte se s námi zpátky do minulosti a projděte si trendy z minulého roku, které jsou stále užitečné: www.socialboa.com/blog/trendy-v-influencer-marketingu-2022


Pokud jste tvůrce, můžete se těmito trendy inspirovat a začít nový rok s připraveným content plánem! Domluvte si kampaně na nový rok ještě teď na platformě www.socialboa.com