Hit (nejen) nového roku: Přichází tzv. genuinfluenceři

Genuinfluenceři se trošku vymykají z klasického pojetí influencera, ovšem pořád influencery jsou. Jak se odlišují od svých „kolegů“ na sítích?

S influencery už se setkáváme na všech sociálních sítích naprosto běžně a samozřejmostí je také to, že část jejich obsahu tvoří placená propagace. Počet značek využívajících influencer marketingu stále stoupá. Oproti dokonalým instagramovým fotkám influencerů s nejnovějšími trendy se dostávají do popředí tzv. genuinfluenceři. Ti nepůsobí na sítích za účelem zisku, ale protože zkrátka chtějí předávat své komunitě určité informace a hodnoty. Už jste se s nimi setkali? Určitě ano!

 

Kdo je genuinfluencer?

Genuinfluenceři jsou možná čím dál větším influencer trendem, ale nejsou žádnými nováčky. Ve světle událostí posledních let a měsíců se ale jejich počet zvyšuje. O koho tedy jde? Jsou to samozřejmě influenceři – tedy lidé s nezanedbatelným počtem followers, kteří mají na svou komunitu vliv, ale kupodivu se jí nesnaží nic prodat. Genuinfluencerům jde o to přinášet objektivní informace a diskutovat.

A to je přesně to, po čem na sítích čím dál víc toužíme. Reálný život bez filtru a otevřená komunikace o ne zcela příjemných tématech jako je starost o naše duševní zdraví a léčba duševních onemocnění, sebeláska, body positivity, ale taky politika nebo témata spojená s covid-19.

 

Proč se s genuinfluencerem spojit?

Jako značka máte šanci s genuinefluencerem spolupracovat, ale tento typ influencera vám kývne na spolupráci jedině v případě, že se opravdu ztotožňuje s vaším produktem nebo službou a spolupráce by tak měla dávat smysl v každém ohledu.

Nejde tady totiž o výdělek, ale o to předat followers užitečné informace, šířit hodnoty, se kterými naprosto souzní. Genuinfluencři tak samozřejmě můžou spolupracovat s jakoukoli značkou, se kterou se názorově potkávají, ale můžou spolupracovat i s neziskovými organizacemi, udržitelnými značkami nebo dokonce státními institucemi.

 

Máme genuinfluencery v Česku?

Do této kategorie bychom mohli zařadit například profil Dominika Feriho @choco_afro, který spoustě z nás usnadňoval orientaci v opatřeních proti covid-19. V současné době je už ale na profilu aktivní jen výjimečně.

Různá společenská témata otevírá na svém instagramovém i YouTube kanálu Karel Kovář aka @kovy_gameballcz nebo například Petr Ludwig.

Snahu o osvětu ohledně očkování proti covid-19 jsme samozřejmě zaznamenali i v kampani Anny Šulcové a Jakuba Gulaba, ovšem pojetí kampaně vzbudilo spíš pobouření. V tomto případě se navíc jednalo o jednorázovou záležitost – ani jednu z těchto osobností bychom mezi genuinfluencery nezařadili.

 

Genuinfluencerů u nás ale určitě najdete celou řadu a nemusí jít jen o jména s desítkami nebo stovkami tisíc followers. Jaké osobnosti byste do této kategorie zařadili vy?