Trendy v influencer marketingu 2022

Co můžeme čekat od influencer marketingu v následujícím roce? Na co se zaměřit při vytváření kampaní?

Další rok se nám chýlí ke konci, a tak už netrpělivě vyhlížíme, jakým směrem se bude influencer marketing ubírat v roce novém. Jaké influencer trendy tedy můžeme očekávat v roce 2022? Pravděpodobně se ponese ve znamení video obsahu, influencerů s názorem a přesahem, ale i „VIP“ placeného contentu přímo na Instagramu.

 

Kolaborace

Zadavatelé se čím dál více vyhýbají tomu, aby byl profil influencera výkladní skříní nejrůznějších značek. Dávají přednost exkluzivitě a tím pádem ještě užší spolupráci. Už ani teď tak není výjimkou, že se influencer objeví ve velké reklamní kampani nebo se stane tváří značky – to je něco, co bylo dříve vyhrazeno celebritám z jiných odvětví.

Čím dál častěji se taky značka spojí s influencerem přímo za účelem vytvoření určitého produktu nebo služby. Vznikne tak unikátní produkt, který má rukopis influencera a jeho propagace je pak pro followers obou stran daleko uvěřitelnější.

 

Self care a sel development

Uplynulé dva roky nám ukázaly potřebu věnovat čas sobě samému víc než kdy dřív. Možná i proto se do influencer marketingu pouštějí už daleko více i značky, kterým jde právě o self care, ať už to vezmeme z jakéhokoli úhlu pohledu.

Můžeme vidět intenzivnější reklamu na alternativní menstruační pomůcky pro ženy, meditační aplikace, studia zaměřená na jógu, tanec nebo například jazykové kurzy.

 

Video a audio content

Popularita videa se omílá už několikátou sezónu, je nám to jasné. Sítě ale více a více video formáty zvýhodňují a vylepšují jejich funkce. Pokud tedy chcete mít úspěšnou influencer kampaň, video obsah by v ní neměl chybět, nebo by na videu měl být přímo postavený.

Stále více konzumentů upřednostňuje před fotkami a texty audio a video obsah, a proto je ideální vložit energii do Reels, YouTube, případně podcastů.

 

Placený obsah na sociálních sítích

Sociální sítě by v tomhle případě měli zavést placenou část platformy po vzoru streamovacích služeb. Instagram už vyvíjí zkušební verzi exkluzivních stories, které by byly přístupné jen předplatitelům. Tyto stories by měly být odlišené barevně, stejně jako například teď stories pro kategorii „blízcí přátelé“. Mělo by být dokonce znemožněné pořizovat u placeného obsahu print screeny, aby se dostal opravdu jen k platícím uživatelům.

 

Hodnoty předčí produkty

Zákazníci hledají u značek nejen konkrétní produkt, ale chtějí s nimi sdílet i své hodnoty. Stejně jako značky s přesahem pak hledají followers influencery s vlastním hlasem a podobnými hodnotami. Někteří influenceři se zaměřují na konkrétní tematiku (udržitelnost, životní prostředí, politika, poruchy příjmu potravy) a fungují tak dokonce pro spoustu followers jako určitý „zpravodajský kanál“.

Influencers už se tedy nestávají jen těmi, co nosí nejnovější kolekce, ale těmi, co nám přináší užitečné informace. Proto je logické a o hodně víc uvěřitelné, když se influencer stane jedním z hlasů značky se stejnými hodnotami.