Proč je důležité označovat reklamu?

Správné označování reklamy na Instagramu už se řeší ve spojení s influencer marketingem poměrně dlouho. Jste si ale opravdu jistí, že děláte všechno správně?

Pro spoustu influencerů už dávno nejsou posty na Instagramu jen koníčkem, ale plnohodnotnou formou podnikání, a rozhodně na tom není nic špatného. Problém může nastat ve chvíli, kdy propagujete určitý produkt nebo službu a nedáte vašim followers jasně najevo, že jsou vystaveni reklamě. Jak má tedy řádně označená reklama vypadat?


Proč musíte správně označovat reklamu?

Když už jste na sociálních sítích nějakou dobu a máte vybudovanou širokou komunitu lidí, nezapomínejte na to, že každý váš follower k vám vzhlíží. Ztotožňuje se s vámi, s vaším stylem oblékání, s vašimi názory. Každý takový člověk má určitě právo vědět, kdy je vystavován reklamnímu sdělení a kdy se snažíte ovlivnit jeho nákupní chování. Povinnost označovat reklamu byste tedy měli cítit z etických důvodů, ale především máte tuto povinnost z důvodů právních. 

Když už se rozhodnete podnikat, je třeba to brát zodpovědně a prostudovat si zákon o regulaci reklamy, kodex reklamy a nejlépe i zákon o ochraně spotřebitele. Skvělým pomocníkem pro správné označování reklamy je také iniciativa Férový influencer, jehož je SOCIALBOA součástí. 


Co když reklamu neoznačujete?

Bohužel, pokud dlouhodobě neoznačujete reklamu, může to vést až k finančnímu postihu (ano, pár takových případů už se objevilo i u nás). Ale kdo má tedy označování reklamy hlídat? Vy jako influencer nebo společnost, se kterou na kampani spolupracujete?

Mějte na paměti, že i když si reklamní post u vás na profilu zadá konkrétní značka, zodpovědnost za postování příspěvku máte stále vy. Fakt, že vám o označování reklamy tato značka nic neřekla, vás neomlouvá. Ale neznalost zákona stejně tak neomlouvá společnost – ačkoli má určitě spoustu důvodů, proč využívat influencer marketing, měla by si dodržování těchto pravidel opravdu hlídat. Pokutu za špatné nebo žádné označení reklamy může dostat totiž jak influencer, tak firma, která reklamu zadala. 

Novou funkci na “hlídání” neoznačené reklamy spouští dokonce i samotý Instagram. V nejhorším případě můžete tedy řešit problémy s úřady, a navíc skončit se zablokovaným instagramovým účtem. 


Jak vypadá správně označená reklama? 

V žádném zákoně není uvedeno, jak konkrétně má správně označená reklama vypadat. Vaší povinností je označit reklamu tak, aby byla srozumitelná pro průměrného uživatele Instagramu a vaše followers. 


Tím pádem bohužel nestačí schovat hashtagy jako #ad, #barter nebo #spoluprace mezi dalších deset hashtagů, které jsou stejně vidět až po rozbalení celého textu. Nejčastěji používaný hashtag #ad je navíc pro spoustu uživatelů stále nesrozumitelný a vůbec jim nemusí dojít, že se jedná o reklamu. 


Pro označení reklamy je ale ideální využívat možnosti funkce “placené partnerství”, která byla ostatně vytvořena právě z těchto důvodů. Funkce se vám nabízí při postování příspěvku a jestli jste zatím tuto funkci nevyužili, jak na to se dozvíte na Instagramu SOCIALBOA


Další variantou je pak hashtag #placenaspolupráce hned na začátku textu, aby bylo vše viditelné, jasné a srozumitelné. Pod tímto hashtagem už je rozhodně snazší si něco představit.